Marcia Jansen

Journalist

Oud-Tielse succesvol met ‘De hartslag van een ander’

Artikel Stad Tiel 5/11

TIEL – ,,Ik was nog in Canada en zag ons boek, dat tot dan toe alleen op mijn computer bestond, voor het eerst op televisie.” Journaliste Marcia Jansen is momenteel ongekend succesvol met het boek ‘De hartslag van een ander, van transplantatie naar triatlon’ dat ze samen schreef met Wouter Duinisveld. De uit Tiel afkomstige Jansen heeft het over het interview met Duinisveld in het programma RTL Late Night van Humberto Tan. ,,Vanaf toen ging het snel, want na drie dagen was er al een tweede druk.”

Een paar jaar geleden verruilde Marcia Jansen de Betuwe voor Salt Spring Island aan de westkust van Canada. Dankzij de moderne communicatietechnieken schrijft ze na haar verhuizing nog steeds voor Nederlandse opdrachtgevers, zoals Triathlon Sport, het bondsblad van de Nederlandse Triathlon Bond. ,,Wouter Duinisveld sprak ik voor het eerst in het voorjaar van 2012. Voor een verhaal over triatleten met een beperking. Via de telefoon spraken we ruim anderhalf uur met elkaar en na afloop maakte ik de opmerking, ‘je zou er zo een boek over kunnen schrijven’. Een paar maanden later vroeg Wouter me, nadat zijn zoontje Olivier was geboren, of ik dat misschien wilde doen. Ik was meteen enthousiast.”

Duinisveld was een gezonde, sportieve jongeman totdat een ‘onschuldig’ griepvirus zijn hart compleet had verwoest. Na een jaar balanceren op het randje van de dood kreeg hij een donorhart en daarmee een tweede kans in het leven. Het boek is een wake-up-call voor iedereen die nog twijfelt over orgaandonorschap. Duinisveld vertelt zijn ingrijpende en inspirerende verhaal en bewijst met zijn relaas hoe belangrijk orgaandonors zijn. In juli 2014 joeg hij zijn grootste droom na: deelnemen aan de Ironman van Frankfurt (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen).

De twee werken ruim twee jaar aan hun boek. Jansen interviewde hem twee jaar lang – meestal om de twee weken – via Skype. ,,Ik heb hem pas in maart van dit jaar ontmoet hier in Nederland. Onze samenwerking kreeg nog een extra dimensie toen ik me, net als hij, inschreef voor mijn eerste Ironman. Voor ieder gesprek namen we steevast eerst onze vorderingen op trainingsgebied door en vertelden we over onze ups en downs in de voorbereiding op onze hele triatlon.”

Rutte als goedmaker

Jansen laat weten dat ze, voordat het boek uitkwam op 16 oktober, vrij gespannen was. ,,Hoewel ik meteen overtuigd was van de kracht van het verhaal van Wouter, is het natuurlijk altijd maar de vraag hoe het boek ontvangen gaat worden.” Minister Edith Schippers zou hen ontvangen op de dag van de boekpresentatie. ,,Die afspraak moest zij helaas afzeggen omdat ze voor een bespreking over de ebolacrisis plotseling naar Brussel moest. Gelukkig konden we een dag later alsnog in Den Haag terecht”, vertelt Jansen. ,,De minister vroeg zich af hoe ze het goed kon maken en heeft toen Mark Rutte gebeld, die ons graag wilde ontvangen in ‘het Torentje’.”

De oud-Tielse besluit: ,,Al met al was het een hectische week, maar nog veel drukker voor Wouter die in de Donorweek in allerlei (radio)programma’s was te zien en te horen. De timing was wat dat betreft perfect. En tot nu toe heb ik eigenlijk alleen maar positieve reacties ontvangen.”

SBS6 Hart van Nederland maakte opnamen van het ontvangst in het Torentje.

Comments are closed.