Marcia Jansen

Journalist

Artikel Gelderlander 18/10

Interview in De Gelderlander editie Rivierenland naar aanleiding van het verschijnen van ‘De hartslag van een ander’. Tekst Mark van Steenbergen, foto Raphaël Drent.

Deelgenoot op afstand

Terwijl Marcia Jansen zich in Canada zelf voorbereidde op een Ironman, schreef ze ook boek over triatleet met donorhart.

TIEL – „Het begon eigenlijk bij toeval. Nadat ik Wouter Duinisveld in 2012 had geïnterviewd voor een artikel, zei ik dat er wel een boek over hem geschreven kon worden. Een paar maanden later nam hij contact met me op om te vragen of ik dat wilde doen. Twee jaar later is dit het resultaat.” Trots toont Marcia Jansen ‘De hartslag van een ander’. Het boek vertelt het aangrijpende verhaal van een Haagse triatleet die in 2007 een donorhart heeft gekregen en sindsdien keihard heeft getraind om deel te nemen aan een hele triatlon.

Afgelopen juli vond de ontknoping plaats. Duinisveld voltooide de Ironman van het Duitse Frankfurt. Jansen, freelance journaliste en schrijfster, volgde het traject van de Hagenaar in de laatste twee jaar op de voet. Weliswaar op afstand, want de geboren en getogen Tielse woont sinds 2012 in Canada. Om de twee weken sprak ze Duinisveld via Skype. „Dan interviewde ik hem over wat hij allemaal had meegemaakt. Gelukkig kon ik me als triatlete goed in zijn leven verplaatsen. Dat hielp me bij het schrijven.”

Daarmee doelt Jansen op haar eigen trainingsprogramma. De Tielse bereidde zich op hetzelfde moment als Duinisveld voor op een hele triatlon (3,8 kilometer zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen). Ze maakte heel wat trainingsuren op Salt Spring Island, aan de Canadese westkust. „Ik wilde ook altijd al een Ironman doen, maar het kwam er nooit van door mijn werk en de komst van mijn kinderen. Dit was voor mij ook het moment om het te gaan doen. Daardoor was het makkelijker om me in te leven in zijn situatie. Ik wist zo’n beetje wat Wouter doormaakte en waar hij tegenaan liep. We kletsten daarom ook altijd even bij over de trainingen die we hadden gedaan. Geweldig dat we uiteindelijk allebei de finish hebben gehaald.” Duinisveld deed er in Frankfurt 13 uur en 37 minuten over, Jansen zette in het Canadese Whistler een tijd van 12 uur en 14 minuten neer.

Deze week vertoefde Jansen weer even in Nederland om aanwezig te kunnen zijn bij de boekpresentatie, die gisteren plaatsvond in Den Haag. ‘De hartslag van een ander’ is verkrijgbaar via internet en te koop in diverse boekenwinkels. „Het is een levensecht verhaal. Ik heb niets mooier gemaakt dan dat het was. Dat hoefde ook niet, want het verhaal is al indrukwekkend genoeg.”

 

Comments are closed.